Już 11 września na stadionie AWF Warszawa odbędzie się 1MILA – mityng lekki i atletyczny. To wyjątkowa impreza biegowa, na której każdy, niezależnie od wieku czy treningowego doświadczenia, może sprawdzić się na stadionowej bieżni i poczuć się jak zawodowiec. Totalizator Sportowy został Partnerem wydarzenia.

– Nie ma imprezy dla amatorów, która lepiej oddaje magię biegania na stadionie! – mówią zgodnie Olimpijczycy, ambasadorzy 1MILI, Joanna Jóźwik i Marcin Lewandowski. Każdy może się poczuć jak zawodowiec i przeżyć swoje #WielkieChwile, dostając imienny numer startowy, będąc imiennie wyczytywanym na start, czy wreszcie biegnąc w blasku stadionowych jupiterów. Oprawy dopełniają profesjonalny komentarz sportowy i stadionowy doping. Na mecie każdy uczestnik zawodów dostanie pamiątkowy medal. Każdy jest tu zwycięzcą!

1MILA już po raz piąty otwiera stadiony lekkoatletyczne na amatorów. W tym roku na mityngu będzie można wystartować w aż czterech konkurencjach! Poza biegiem głównym na 1 Milę (1609m – w randze Amatorskich Mistrzostw Polski w biegu na milę), rywalizować będzie można również drużynowo w Sztafetach 4x400m oraz w Lekkiej Piątce, czyli biegu na 5km, poprowadzonym na sprzyjającej życiówkom trasie – częściowo na stadionie, a częściowo po asfalcie. Z kolei najmłodsi biegacze będą mogli wystartować w bezpłatnych Kinder Joy of moving Biegach Dzieci (100m, 400m i 800m).

W tym roku Partnerem 1MILA Warszawa został Totalizator Sportowy, największy mecenas polskiego sportu. Na uczestników imprezy będą czekać niezwykłe atrakcje przygotowane przez Totalizator Sportowy.

Jedną z nich będzie Muzeum Mobilne Totalizatora Sportowego, które będą mogli odwiedzać uczestnicy wydarzenia 1MILA. Dzięki prezentacjom multimedialnym oraz eksponatom, które zostały zgromadzone w przestrzeni Mobilnego Muzeum 65-lecia Totalizatora Sportowego, zwiedzający mogą lepiej poznać historię spółki. Na stosunkowo niewielkiej powierzchni udało się zaimplementować wirtualny spacer po Studio LOTTO oraz przygotowany specjalnie na potrzeby muzeum quiz, w którym można sprawdzić swoją sportową wiedzę. Nie zabraknie sekcji historycznej, która obrazuje przekrój gier Totalizatora Sportowego. W Mobilnym Muzeum będzie można zobaczyć historyczne plakaty, kupony oraz archiwalne zdjęcia z kolektur. Zwiedzający udokumentują swoją wizytę dzięki zainstalowanej w muzeum fotobudce. Najbardziej innowacyjną atrakcją wystawy jest holoboks z postacią Roberta Lewandowskiego, Ambasadora Jubileuszu 65-lecia Totalizatora Sportowego.

Pobiegnij i pomóż!

Bardzo ważny jest też charytatywny wymiar imprezy. Pakiet startowy można kupić w wariancie charytatywnym, który zawiera cegiełkę w całości przeznaczaną na wsparcie Programu Stypendialnego „WYBIEGAJ w PRZYSZŁOŚĆ” Fundacji Zdrowy Ruch. Program powstał, by wspomóc młodych, zdolnych biegaczy w rozwoju kariery sportowej. Każda osoba, która wybierze pakiet charytatywny, dostanie wyjątkowy, złoty numer startowy i dedykowany gadżet sportowy. – Wierzymy, że ci młodzi ludzie to przyszli złoci medaliści największych światowych imprez lekkoatletycznych. Dając im realne wsparcie finansowe, chcemy dać im możliwości rozwoju i dać wiarę w te marzenia. Dołączcie do „złotej drużyny” pomagających biegaczy! – mówi Ada Smokowska, założycielka Fundacji Zdrowy Ruch.

Więcej niż bieg!

1MILA to wydarzenie całodzienne. Poza konkurencjami biegowymi, dla biegaczy i kibiców przygotowane będą liczne atrakcje. Swoją obecność zapowiedzieli wybitni sportowcy, m.in. Marcin Lewandowski, Agnieszka Kobus-Zawojska czy Sofia Ennaoui. Obok stadionu stanie otwarta strefa expo ze wspomnianym Mobilnym Muzeum Totalizatora Sportowego. Tam też odbywać się będzie Milowa Akademia Biegowa Totalizatora Sportowego, czyli strefa spotkań z gwiazdami sportu i ekspertami (trenerami, psychologami sportu, dietetykami, itd.). Rozmowy będą poprzeplatane licznymi konkursami z nagrodami! Zachęcamy do przyjścia i spędzenia tego czasu aktywnie z nami!